Vaša korpa je trenutno prazna!
Makadamija 100g – rinfuz
399 рсд
Makadamija orah ima visoku energetsku vrednost, zapravo najvišu među koštunjavim voćem, i to 718kcal u 100gr namirnice. Osim što je dobar izvor energije, ovaj orah je odličan izvor i mnogih hranljivih i zaštitnih materija.
Odličan je izvor mononezasićenih masti kao onih što se nalaze u maslinovom ulju, pa je dobar za regulisanje nivoa holesterola u krvi i za zdravlje srca.
Masti iz makadamija oraha koriste se za izradu kozmetičkih sredstava. Takve masti čovekova koža lako upija i one doprinose njenoj mekoći, uz to hrane je i povećavaju njenu vlažnost..
Proteini su vrlo važni za zdravlje mišića, kose, kože i noktiju, a ovaj orah izvrstan je izvor proteina.
Makadamija orah sadrže malo ugljenih hidrata, ali zbog skroba koji sadrži, odlična je zamena za brašno u dijetoterapiji alergije na gluten. Ovaj orah bogat je i biljnim vlaknima, koja pomažu u regulaciji sistema za varenje.
Opis
Makadamija orah ili australijski orah plod istoimenog drveta ( Macadamia integrifolia ) koji raste u severnoj Australiji, srednjoj i južnoj Americi i južnim delovima Afrike. Može dostići i do 15m visine, a plodove počinje da daje nakon sedme godine. Postoji više vrsta divljeg australijskog oraha, ali se u ishrani najčešće koriste dve vrste. U ljusci se nalazi beli plod glatke površine i slatkog ukusa sličnog lešniku.
Makadamija orah ima visoku energetsku vrednost, zapravo najvišu među koštunjavim voćem, i to 718kcal u 100gr namirnice. Osim što je dobar izvor energije, ovaj orah je odličan izvor i mnogih hranljivih i zaštitnih materija.
Odličan je izvor mononezasićenih masti kao onih što se nalaze u maslinovom ulju, pa je dobar za regulisanje nivoa holesterola u krvi i za zdravlje srca.
Masti iz makadamija oraha koriste se za izradu kozmetičkih sredstava. Takve masti čovekova koža lako upija i one doprinose njenoj mekoći, uz to hrane je i povećavaju njenu vlažnost..
Proteini su vrlo važni za zdravlje mišića, kose, kože i noktiju, a ovaj orah izvrstan je izvor proteina.
Makadamija orah sadrže malo ugljenih hidrata, ali zbog skroba koji sadrži, odlična je zamena za brašno u dijetoterapiji alergije na gluten. Ovaj orah bogat je i biljnim vlaknima, koja pomažu u regulaciji sistema za varenje.
Od minerala, makadamija orah sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i cink, a odličan je izvor i selena kog sadrži 3,6μg u 100gr.
Veoma je bogat vitaminima B grupe, pa 100g ovog koštunjavog voća obezbeđuje 15% dnevnih potreba niacina, 21% piridoksina, 100% tiamina i 12% riboflavina. Sadrži i vitamin A i E.
Orah makadamija sadrži velik procenat flavonoida koji štite ćelije od oštećenja, a u našem se telu pretvaraju u antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale i štite organizam od bolesti.
Upotreba: Mogu se koristit sveži, pečeni, slani ili zaslađeni i veoma često su sastojak mnogih poslastica.
Čuva se na hladnom i suvom mestu, zbog visokog sadržaja masti mogu lako da se užegnu.
Upozorenje: Alergija na australijski orah je ređa od alergija na ostalo koštunjavo voće, ali je ipak moguća, pa se savetuje oprez kao i kod ostalog koštunjavog voća.
Recenzije
Još nema komentara.