Vaša korpa je trenutno prazna!
Suva šljiva bez koštice 100g – rinfuz
60 рсд
Opis
Suve šljive na našim prostorima jedna su od tradicionalnih poslastica kojom se zaslađuju božićni praznici, posebno na Badnji dana, kada se posti. Za Badnje veče tradicionalno se na trpezu iznosi korpa sa jabukama, pomorandžama, orasima i suvim voćem, kao što su smokve, grožđe, kajsije i šljive, a sve što iz korpe uzmemo simbol je dobrog zdravlja. Dehidrirane, suve šljive mogu dugo da se koriste, a ako ih čuvate hermetički zatvorene u tegli, u frižideru, trajaće i do godinu dana. Šljive su naše nacionalno obeležje, i ne koriste samo za Božić, već imaju široku primenu i kao prirodni lek.
Suve šljive bogate su vitaminima i mineralima
Zbog dejstva na gastrointestinalni trakt, suve šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dve do 5 u porciji. Što se tiče nutritivnih vrednosti, porcija od 5 šljiva sadrži:
Kalorije – 114
Proteini: – 1 gram
Masti – 0 grama
Ugljeni hidrati – 30 grama
Vlakna – 3 grama
Šećer – 18 grama.
Suve šljive su takođe dobar izvor vitamina, A, C, K, B6, gvožđa, mangana i bakra. Bogate su kalijumom, mineralom koji pomaže našim mišićima, nervima i srcu da pravilno funkcionišu. Konzumiranjem četiri do pet suvih šljiva dobijamo oko 280 mg kalijuma ili oko 12 odsto našeg dnevnog preporučenog unosa.
Recenzije
Još nema komentara.